Druk op enter om te zoeken

3 tips voor financieel fitte medewerkers

3 tips voor financieel fitte medewerkers

Body
Body

De meeste werkgevers ontdekken pas dat een medewerker financiële problemen heeft als er loonbeslag wordt gelegd. Dat is eigenlijk te laat. In dat geval is er namelijk vaak al sprake van een aanzienlijke schuld. 

Financiële fitheid is een belangrijk ingrediënt voor duurzame inzetbaarheid. Geldzorgen kunnen immers tot ernstige gezondheidsklachten leiden, zoals chronische stress, diabetes en hart- en vaatziekten. 

Bovendien staan mensen met geldzorgen een beetje stil. Ze worden zo opgeslokt dat ze weinig oog hebben voor zaken als leefstijl en persoonlijke ontwikkeling. Ook ontbreken de financiële middelen. Het is bijvoorbeeld niet haalbaar om een abonnement bij de sportschool af te sluiten of gezonde voeding te kopen. 

Geldzorgen treffen daarmee ook de werkgever. Een werknemer met schulden kost op jaarbasis zo’n 13.000 euro. Dat betekent dat zowel de werknemer als de werkgever aan de slag moet met financiële fitheid. Wat kunt u doen om uw medewerkers financieel fit te houden?

 



Maak beleid:

Stel beleid op rond geldzaken. Stel een vertrouwenspersoon aan en zorg ervoor dat uw medewerkers weten wie dat is en met welke vragen ze bij hem of haar terecht kunnen. In het personeelsblad of via intranet kunt u hen hierover informeren. Bied trainingen of workshops aan. Denk aan een training budgetteren voor medewerkers of een training schulden herkennen voor leidinggevenden. Reik een financiële gezondheidscheck aan of schakel budgetcoaches in met wie uw medewerkers in gesprek kunnen over hun financiële huishouding.

 



Ga het gesprek aan:

Mensen schamen zich voor hun schulden en zullen niet gauw zelf het gesprek aangaan. Het is daarom belangrijk dat u signalen van geldzorgen leert herkennen. Laat bij het aangaan van een contract of tijdens een functioneringsgesprek weten dat u beschikbaar bent voor een gesprek over geldproblemen. Het is belangrijk dat u in zo’n gesprek meldt dat u alle informatie vertrouwelijk behandelt. Ga vervolgens niet zelf op zoek naar een oplossing voor de schuldenlast, maar schakel professionele hulp in. 



Verwijs door:

Er bestaan veel soorten hulp en ondersteuning bij schulden. Het is belangrijk te weten welke hulp bij de betreffende medewerker past. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) helpt daarbij. Bijvoorbeeld via de website Geldfit.nl waar u samen met uw medewerker een anonieme online test kunt doen. Na de test volgt een persoonlijk advies met mogelijkheden voor ondersteuning, zoals organisaties in de buurt of online tools. 

Wil uw medewerker liever direct iemand spreken, verwijs dan naar de landelijke telefoonlijn 0800-8115. Hier kan hij zijn verhaal kwijt en krijgt hij adviezen of wordt hij in contact gebracht met een organisatie in de buurt. Chatten via dit nummer kan ook. Meer informatie vindt u op 0800-8115.nl.

 

 

Heeft u behoefte aan meer informatie? Op de site van NIBUD vindt u workshops, online trainingen en handige tools waarmee u uw kennis op dit gebied kunt vergroten.