Druk op enter om te zoeken

FAQ's: beeldschermwerk

FAQ's: beeldschermwerk

Body
Body

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen rond beeldschermwerk.

Wat zijn de risico’s van beeldschermwerk?

Mensen die veel aan een beeldscherm werken kunnen pijnklachten krijgen aan het bewegingsapparaat (rug, nek, schouders en armen). Vroeger noemden we dat RSI, tegenwoordig KANS: Klachten aan Armen, Nek en Schouders. Ook kunnen zij last krijgen van hun ogen. Beeldschermwerkers bewegen in de regel ook te weinig. Ook dat brengt klachten met zich mee. Bij ruwweg een kwart van die mensen worden de klachten chronisch.

Wat is RSI of KANS?

RSI is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Het is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Dat betekent: blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt ontstaat er een continue spierspanning. KANS staat voor Klachten aan Armen, Nek en Schouders.

Wat zijn de risico’s van zittend werk?

Bij zittend werk kan er sprake zijn van lichamelijke onderbelasting. Dat kan leiden tot vroegtijdig overlijden, een verhoogde kans op verschillende ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden.

Hoe lang mag ik achter een beeldscherm zitten?

De wet schrijft voor dat beeldschermwerk beperkt moet worden tot maximaal 6 uur per werkdag. Daarbij geldt als extra voorwaarde dat er hooguit 2 uur achtereen aan het beeldscherm mag worden gewerkt, onderbroken door pauzes van minstens 10 minuten, waarin andere bezigheden worden verricht. Het beste is elk half uur te bewegen. Dit mag ook een loopje naar het koffieapparaat zijn of een korte rek- en strekoefening.

Artikel delen