Gehoorbescherming is cruciaal in de metaalindustrie
Gehoorbescherming is cruciaal in de metaalindustrie
Gehoorschade op het werk ontstaat vaak doordat er geen gehoorbescherming wordt gedragen. Dit kan zorgen voor meer ziekteverzuim en een groter risico op ongelukken. Het is daarom belangrijk om de juiste gehoorbescherming te gebruiken.
Of je nu in de bouw, industrie, zorg of beveiliging werkt, of als zelfstandig klusser, je hebt vaak te maken met hard geluid dat je gehoor kan beschadigen. In veel sectoren komt schadelijk geluid voor. Een veelvoorkomende oorzaak van gehoorschade is het niet dragen van gehoorbescherming. Dit kan zorgen voor meer ziekteverzuim en een groter risico op ongelukken. Daarom is het belangrijk om altijd de juiste gehoorbescherming te gebruiken.
Gehoorschade: een veelvoorkomende beroepsziekte
Veel werkenden worden dagelijks blootgesteld aan hard geluid, waardoor gehoorschade een van de meest voorkomende beroepsziekten is. Maar wanneer is geluid eigenlijk schadelijk? Als iemand 8 uur per dag, 5 dagen per week blootstaat aan geluid boven de 80 dB(A), kan dit blijvende schade veroorzaken. Dit is nadelig voor zowel de werknemer als het bedrijf. Bedrijven zijn daarom verplicht om maatregelen te nemen om gehoorschade te voorkomen. Op maat gemaakte oordoppen kunnen hierbij een effectieve oplossing zijn.
Oorzaken van gehoorschade op het werk
Gehoorschade op de werkvloer ontstaat vooral door langdurige blootstelling aan lawaai. Geluid boven de 85 decibel kan schadelijk zijn, vooral als je er lange tijd aan wordt blootgesteld. Veel voorkomende geluidsbronnen zijn zware machines, gereedschap, voertuigen en drukke werkomgevingen zoals bouwplaatsen en fabrieken.
Gevolgen van gehoorschade
Gehoorschade kan leiden tot tijdelijke of permanente gehoorproblemen, zoals gehoorverlies en tinnitus (oorsuizen). Dit beïnvloedt niet alleen het welzijn van de werknemer, maar ook de productiviteit en veiligheid op de werkvloer. Werknemers met gehoorproblemen hebben vaak moeite met communiceren en kunnen waarschuwingssignalen missen, wat de kans op ongelukken vergroot en de efficiëntie vermindert.
Verplichting tot het dragen van gehoorbescherming
Werkgevers moeten persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals op maat gemaakte otoplastieken, beschikbaar stellen. Deze oordoppen bieden goede bescherming en zitten comfortabel, zodat werknemers ze de hele dag zonder problemen kunnen dragen. Bij een geluidsniveau vanaf 85 dB(A) is gehoorbescherming verplicht. Werkgevers moeten er ook op letten dat werknemers deze bescherming echt gebruiken. Dit voorkomt gehoorschade en zorgt voor een veilige werkomgeving.
Bijdrage vanuit het Preventiefonds voor otoplastieken
Koninklijke Metaalunie, Mevas en Zilveren Kruis hebben samen het Preventiefonds opgericht om werkgevers en werknemers in de metaalsector te ondersteunen met preventieve middelen.
Wat biedt het Preventiefonds?
- 50% korting op de netto leveranciersprijs van otoplastieken.
- Een extra budget van € 125,- per drie jaar voor medewerkers met een collectieve Metaalunie zorgverzekering bij Zilveren Kruis (ook als je zelfverzekerd bent binnen het collectief).
- Uit dit budget krijg je nog eens € 25,- extra korting op otoplastieken.
Dit budget kun je ook gebruiken voor andere preventiemiddelen. Het geldt bovendien voor álle medewerkers, ook als zij geen collectieve zorgverzekering via Zilveren Kruis hebben.
Aanmelden
Meld je vrijblijvend aan bij het Preventiefonds. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.