Veilig werken in uw bedrijf
Veilig werken in uw bedrijf
Als werkgever bent u in Nederland verplicht een arbobeleid te voeren. De overheid heeft in wet- en regelgeving vastgelegd hoe werknemers moeten worden beschermd op de werkplek. De richtlijnen daarvoor zijn verzameld in de arbocatalogus. In de catalogus van de Metaalsector staan de volgende arbeidsrisico’s beschreven:
- fysieke belasting
- gevaarlijke stoffen
- lasrook
- machineveiligheid
- schadelijk geluid
- valgevaar
5xbeter
Al deze risico’s worden verder beschreven op de site 5xbeter. Dit initiatief van de sociale partners ondersteunt werkgevers en medewerkers op het gebied van veilig en gezond werken.
Samen een veilige werkomgeving creëren
De Arbowet spreekt niet alleen werkgevers aan op hun plicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. Werknemers moeten ook hun verantwoorde-lijkheid nemen. Werkgevers en werknemers kunnen samen een veilige en gezonde werkomgeving creëren. Hoe veiliger de werkomgeving, hoe lager het verzuim en het aantal ongevallen. Bovendien draagt een veilige werkomgeving bij aan de motivatie van werknemers. Een win-winsituatie, want in beide gevallen wordt u hier als werkgever economisch ook beter van.
Waar u als werkgever voor zorgt
Veilig werken begint bij het gebruik van de juiste materialen, machines en goede inrichting van de werkomgeving. Waar moet u als werkgever volgens de Arbowet voor zorgen?
- het ontwikkelen en uitvoeren van arbobeleid
- een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E)
- een plan van aanpak dat aansluit op de RI&E
In de RI&E brengt u de veiligheidsrisico’s van uw bedrijf in kaart. Zowel de fysieke als de mentale. Als u weet wat de knelpunten zijn, kunt u deze ook aanpakken. Op die manier voorkomt en verlaagt u verzuim binnen uw bedrijf. Iedere ondernemer met personeel in dienst (minimaal 40 uur) moet een actuele RI&E hebben.
RIE Metaalbewerking
Voor de Metaal bestaat er een erkend branche-instrument, de RIE Metaalbewerking. Alleen bedrijven die onder de cao Metaalbewerkingsbedrijf vallen en/of een lidmaatschap hebben bij Metaalunie, kunnen gebruik maken van deze RI&E.
Zo gaat u te werk:
Stap 1 - Inventariseren
U noteert alle risico’s op een lijst. De veiligheids- of omgevingsrisico’s, de fysieke risico’s en de psychosociale risico’s. In de inventarisatie vermeldt u ook welke voorzieningen u heeft getroffen op het gebied van BHV en arbo en of u een preventiemedewerker heeft aangesteld.
Tip: stel deze inventarisatie op samen met uw medewerkers. Zij kennen de risico’s op de werkvloer op hun duimpje. Door er met hun over te praten, worden ze zich meteen bewust van de noodzaak van veilig werken.
Stap 2 - Evalueren en ordenen
Na de risico-inventarisatie volgt de risico-evaluatie. Hoe groot is de kans op het genoemde risico? Hoeveel werknemers zijn erbij betrokken? Wat zijn gevolgen? U prioriteert de risico’s.
Stap 3 - Plan van aanpak
U maakt een overzicht van concrete acties. Vermeld hierbij wie de acties uitvoert en wat het budget is.
Stap 4 - Toetsing
Als u valt onder de cao Metaalbewerking, het plan van aanpak heeft opgesteld met de RI&E Metaalbewerking en maximaal 25 werknemers in dienst heeft, dan hoeft u uw RI&E niet te laten toetsen.
Bij meer dan 25 werknemers in dienst, of gebruikmakend van een niet-erkend RI&E-instrument, moet u uw RI&E laten toetsen door één of meerdere gecertificeerde deskundigen.
Stap 5 - Uitvoering
Tot besluit voert u het plan van aanpak uit. De preventiemedewerker binnen uw organisatie ziet erop toe dat dit gebeurt.
Let op: de RI&E is een ‘levend’ document. Zorg er daarom voor dat hij altijd actueel is.