Druk op enter om te zoeken

Zwangerschap en gelijke behandeling

Zwangerschap en gelijke behandeling

Body
Body

De Rijksoverheid wil dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt een gelijke behandeling krijgen. Bijna de helft van de vrouwen op de arbeidsmarkt heeft nog te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Dit blijkt uit onderzoek van het College voor de Rechten van de Mens. Ze hebben vaak problemen bij sollicitaties of op de werkvloer. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en medewerkers goede afspraken maken over zwangerschap en werk.

Regels zwangerschap

Zwangere sollicitanten of zwangere medewerkers horen dezelfde behandeling te krijgen als anderen. Dit staat in de wet. Zwangere vrouwen moeten gezond en veilig kunnen werken.

  • Zij hebben recht op aangepast werk als hun werkgever mogelijke gevaren niet of onvoldoende kan wegnemen.
  • Zij hebben recht op aangepaste werktijden en zwangerschapsverlof.
  • Zij mogen geen werk doen dat schadelijk kan zijn voor henzelf of hun ongeboren kind.  Er zijn bijvoorbeeld regels voor tillen en bukken tijdens de zwangerschap.
  • Een werkgever mag een werknemer niet ontslaan omdat zij zwanger is of zwanger wil worden. De werkgever mag ook geen contractverlenging weigeren. 
Afspraken tussen werkgever en werknemer 

Het is belangrijk dat de  werkgever afspraken maakt met de zwangere medewerker voordat haar verlof ingaat. Bijvoorbeeld over: 

  • aanpassing van werktijden en rusttijden
  • ingangsdatum van het zwangerschapsverlof
  • ouderschapsverlof

Dit helpt om misverstanden over bijvoorbeeld verlof te voorkomen. De bedrijfsarts kan adviseren bij deze afspraken.

Maatregelen voor gelijke behandeling 

De Rijksoverheid kent 3 soorten maatregelen om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen op de arbeidsmarkt een gelijke behandeling krijgen: 

  • De Inspectie SZW controleert of bedrijven zich aan de regels tegen discriminatie houden. Deze regels gelden ook voor zwangerschap. Waar nodig kan de Inspectie bedrijven een boete opleggen als zij de regels blijven overtreden. 
  • Werkgevers en medewerkers krijgen voorlichting over regels op het gebied van zwangerschap. Deze voorlichting wordt gegeven door de Inspectie SZW, GGD’s, consultatiebureaus en organisaties op het gebied van geboortezorg en opvoeding.
  • Als een medewerker een probleem rond haar zwangerschap niet kan oplossen met haar leidinggevende, kan zij personeelszaken inschakelen. Maar ook de bedrijfsarts, de ondernemingsraad of de vakbond. Brengt dit geen oplossing, dan kan zij dit melden bij een anti-discriminatiebureau bij haar in de buurt.
Artikel delen