Druk op enter om te zoeken

Vakraad - Re-integratietoets

Vakraad - Re-integratietoets

Body

Kan een werknemer die al wat langer ziek is zijn eigen werk wel weer doen? Als daar twijfel over bestaat, geeft de gratis reïntegratietoets antwoord.

De toets beantwoordt zelfs meer vragen. Bijvoorbeeld: “Wat is er voor nodig om iemand zijn eigen werk weer te kunnen laten hervatten?” En: “Als een werknemer niet terug kan naar zijn eigen werk, is er dan ander werk in het bedrijf dat hij wel zou kunnen doen?” Dat zijn misschien niet de leukste vragen om over na te denken, maar als iemand de pech heeft dat hij langer ziek is, zijn het wel belangrijke vragen.

De reïntegratietoets maakt duidelijk wat de opties zijn. En dat is kennis waar iemand mee verder kan.

De inhoud

Werknemers die al wat langer ziek zijn, hebben meestal wel contact met een bedrijfsarts. De bedrijfsarts moet vaststellen wat de werknemer nog wél kan en wat niet meer. Daarna kan de reïntegratietoets worden uitgevoerd. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke arbeidsdeskundige. Hij kan beoordelen of een werknemer met lichamelijke of psychische klachten zijn eigen werk – of eventueel ander werk – kan doen.

De arbeidsdeskundige die de reïntegratietoets uitvoert, komt in het bedrijf om de werkplek van de werknemer te bekijken. Verder praat hij met de werknemer zelf en met de werkgever (of leidinggevende) over het werk dat de werknemer deed. De arbeidsdeskundige zal met de werknemer ook praten over diens gezondheidsklachten en goed luisteren naar wat hij nog meer zegt over het werk. Van de werkgever zal hij meer informatie vragen over het bedrijf. Vervolgens legt de arbeidsdeskundige de informatie van de bedrijfsarts over wat de werknemer kán, naast wat hij (uit zijn onderzoek) weet van het werk van de werknemer en het bedrijf waar hij werkt. Daaruit trekt hij conclusies.

De bedrijfsarts bepaalt de functionele mogelijkheden van iemand die gezondheidsklachten heeft, evenals zijn of haar beperkingen als gevolg van die klachten. Hiervoor gebruikt hij de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML). Deze is standaard en daarom handig omdat zowel bedrijfsartsen als arbeidsdeskundigen ermee kunnen werken.

Omdat gezondheidsklachten na verloop van tijd zouden kunnen wijzigen is een FML niet onbeperkt geldig. Daarom wordt bij de reïntegratietoets gevraagd om een FML van maximaal drie maanden oud. Als de gezondheidssituatie van de werknemer nog zo in ontwikkeling is dat niet duidelijk is welke beperkingen van tijdelijke aard zijn en welke blijvend, is de vraag of de tijd al rijp is voor een reïntegratietoets.

De arbeidsdeskundige die de reïntegratietoets uitvoert, doet een onderzoek op de werkplek. Daarbij beoordeelt hij of de werkplek en het werk geschikt is of geschikt te maken is voor de werknemer. Op basis van de door de bedrijfsarts vastgestelde beperkingen. Voor dat doel moet de arbeidsdeskundige kunnen beschikken over een functiebeschrijving en een organisatieschema. Hij zal ook een gesprek hebben met de werknemer en met de werkgever (of iemand anders in de organisatie die meer kan vertellen over het werk van de werknemer). Deze gesprekken zijn nodig om een zo goed en compleet mogelijk beeld te krijgen van de functie van de werknemer. De arbeidsdeskundige informeert bij de werkgever ook naar de overige functies in het bedrijf. Die informatie is nodig om te kunnen beoordelen of de werknemer – gezien diens beperkingen – andere werkzaamheden in het bedrijf zou kunnen uitvoeren mocht hij zijn eigen werk niet meer kunnen doen.

Voor wie

De reïntegratietoets is bedoeld voor een zieke werknemer waar gerede twijfel is bij de verzuimbegeleider over de mogelijkheden van de zieke werknemer om zijn eigen functie weer op te pakken. Dit kan al na enkele weken ziekte zijn, maar soms ontstaat deze twijfel later.

Locatie

De arbeidsdeskundige die de reïntegratietoets uitvoert, komt in het bedrijf om de werkplek van de werknemer te bekijken. 

De professional

De Vakraad Metaal en Techniek heeft voor de uitvoering van de reÏntegratietoets vier professionele organisaties gecontracteerd met eigen arbeidsdeskundigen te weten:



• Margolin

• Optimea

• VerzuimConsult

• Richting

Terugkoppeling werkgever

Reïntegratierapport

De conclusies die de arbeidsdeskundige uit de reïntegratietoets trekt, schrijft hij of zij helder en overzichtelijk in een rapport.

Dit krijgen zowel de werkgever als de werknemer binnen een maand na uitvoering van de reïntegratietoets toegestuurd.

In dat rapport staat ook uitgelegd hoe de arbeidsdeskundige tot de conclusie gekomen is. Verder wordt in het rapport kort aangegeven welke volgende stap of stappen de werkgever en werknemer zouden kunnen zetten om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer verantwoord aan het werk kan. Ook bevat het rapport een inschatting van de investering die gemoeid is met de vervolgstappen en een overzicht van de baten van het weer (snel) aan het werk helpen van een werknemer. Denk daarbij bijvoorbeeld aan welke kosten de werkgever eventueel kan verwachten om het werk of de werkplek van de werknemer aan te passen en welke besparingen en subsidiemogelijkheden daar tegenover staan. Voor meer informatie over subsidiemogelijkheden: zie Subsidieregelingen.

De reïntegratietoets levert werkgever en werknemer een objectieve beoordeling van de situatie rond de zieke werknemer. Het is voor beiden spannend om deze beoordeling te laten maken. Er staat immers veel op het spel. Maar het feit dat de toets duidelijkheid zal verschaffen, is een belangrijk winstpunt. Die duidelijkheid is namelijk nodig om (tijdig) de juiste maatregelen te kunnen nemen. Welke maatregelen dat zijn, hangt helemaal af van de situatie: het werk, de gezondheidsklachten, het bedrijf en de werknemer.

Downloads