Druk op enter om te zoeken

FAQ's: veilig werken

FAQ's: veilig werken

Body
Body

Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen rond veilig werken.

Wat is een Arbocatalogus precies?

In een arbocatalogus zijn werkwijzen, richtlijnen en oplossingen verzameld voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden in de Metaalbranche. Hiermee kunt u aan de Arbowet voldoen. In de arbocatalogus 5xbeter zijn de belangrijkste arbeidsrisico’s in de Metaal opgesteld.



Een arbocatalogus wordt getoetst door de Nederlandse Arbeidsinspectie of Netherlands Labour Authority (NLA). Wie met een door de NLA goedgekeurde arbocatalogus werkt, weet dat hij voldoet aan de wettelijke normen.



U bent niet verplicht de arbocatalogus toe te passen. De arbocatalogus is een hulpmiddel. U mag ook op alternatieve wijze invulling geven aan de Arbowet, maar dat kan u wel meer werk opleveren. Bij een bezoek van de NLA moet u namelijk kunnen aantonen dat u in het bedrijf werkt conform de Arbowet.

Wat moet er in mijn RI&E staan?

Een RI&E bestaat uit:

  • Een inventarisatie van de aanwezige gevaren en de genomen risico-beperkende maatregelen op het gebied van veiligheid en gezondheid. 
  • Een inventarisatie van de aanwezige gevaren voor werknemers die tot de ‘bijzondere categorieën van werknemers’ behoren, zoals gedeeltelijk arbeidsgeschikten, zwangeren, jeugdigen en ouderen. 
  • Een beoordeling en prioritering van de risico's. 
  • Een plan van aanpak waarin wordt vastgesteld welke maatregelen wanneer worden genomen. 
  • De mogelijkheid voor werknemers om contact op te nemen met een preventiemedewerker of een arbodeskundige, zoals een bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige of arbeids- en organisatiedeskundige. 
Wie is verantwoordelijk voor de RI&E?

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en actueel houden van de RIE. Als werkgever doorloopt u de 5 stappen van het stappenplan. De resultaten legt u schriftelijk vast. Werkgevers zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor iedereen die voor het bedrijf werkzaamheden verricht. Dus ook voor uitzendkrachten en flexwerkers.

Ben ik wettelijk verplicht een preventiemedewerker aan te stellen?

Ja. De preventiemedewerker checkt wat de risico’s zijn voor de veiligheid en gezondheid en maakt een plan om die risico’s te verminderen. Bij bedrijven met minder dan 25 medewerkers mag de werkgever deze functie zelf vervullen. 

Wat wordt er bedoeld met de ‘zorgplicht’ voor werkgevers?

Werkgevers hebben een wettelijke zorgplicht om te zorgen voor een veilige werkplek. Wat u exact moet doen, hangt af van de specifieke omstandigheden en de aard van de onderneming. De zorgplicht betekent dat u: 

  • moet zorgen voor een veilige werkplek 
  • zoveel mogelijk moet voorkomen dat uw medewerkers ziek worden of een ongeval krijgen 
  • moet uitleggen hoe zij veilig werken 
  • moet controleren of zij veilig werken 
Ben ik als werkgever verantwoordelijk als er sprake is van een bedrijfsongeval?

Op grond van de wet heeft u als werkgever een verstrekkende zorgplicht ten aanzien van uw werknemers. Als uw werknemer schade lijdt tijdens de uitoefening van werkzaamheden voor uw bedrijf, bent u aansprakelijk. Tenzij:

  • u aantoont dat u uw zorgplicht bent nagekomen
  • u aantoont dat de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid (eigen schuld) van de werknemer. Als werkgever moet u dan wel aantonen dat de schuld bij uw werknemer ligt.

Als blijkt dat u zich niet aan de zorgplicht heeft gehouden, dan bent u aansprakelijk voor de schade. Uw medewerker moet dan wel bewijzen dat hij schade heeft en dat deze is veroorzaakt door het bedrijfsongeval.



Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op de werkvloer. Er is sprake van een bedrijfsongeval als een werknemer schade oploopt bij een ongeluk tijdens het werk. Bijvoorbeeld als een machine niet goed werkt, als uw medewerker een burn-out krijgt omdat de werkdruk te hoog is of als iemand uitglijdt over een gladde vloer. Als er een ongeluk gebeurt als uw medewerker op weg is van of naar huis, dan spreken we meestal niet over een bedrijfsongeval.