Druk op enter om te zoeken

Staat u 24 uur per dag aan?

Staat u 24 uur per dag aan?

Body
Body

Als we onze tijd indelen, dan richten we ons vooral op inspanning. Terwijl de praktijk ons leert dat als je geen tijd maakt voor ontspanning, het er soms gewoon bij inschiet. Werken, zorgen, kinderen, het huishouden. Als u niet uitkijkt, loopt uw agenda binnen de kortste keren vol. Zo vol zelfs dat uw hoofd door blijft gaan als u wel rust heeft. Daardoor wordt ontspanning moeilijk. En dat terwijl u die momenten juist zo hard nodig heeft om op te laden. Hoe zorgt u ervoor dat u tussen het hollen door, ook voldoende stilstaat? Hieronder vindt u vijf tips:

 

1. Plan ontspanning

Vul uw agenda niet alleen met dingen die ‘moeten’ maar ook met dingen die u wilt doen. Ontspanning hoort daar ook bij. Plan een uurtje sporten, een avondje met uw vrienden of een middag helemaal niks. Doet u dat niet, dan lopen die uren zo weer vol met dingen die moeten.

2. Ga slim om met vervelende klusjes

Probeer vervelende klusjes te slijten aan mensen die daar wel plezier uithalen. Dat gaat niet alleen over taken op het werk, maar ook thuis. Misschien vindt u het wel leuk om een kwartiertje te stofzuigen, terwijl uw partner liever even in de tuin schoffelt. Probeer ook eens iets nieuws uit. Misschien vindt u het helemaal niet zo vervelend om de ramen te lappen.



Begin de dag met een rotklusje dat echt moet. Dan is het maar gedaan en hoeft u er niet de hele dag tegenaan te hikken. Bovendien geeft het u het gevoel dat u al veel heeft gedaan.

3. Zeg ook een keer nee

Het is heerlijk om een vriend of familielid te helpen, maar daar moet u wel tijd voor hebben. Zeg ook gewoon een keer nee als het niet uitkomt. Dat voelt misschien vervelend, maar een lege accu voelt nog veel vervelender.

4. Kom in beweging

Werkt u overdag veel met uw hoofd, dan is het goed om ook regelmatig lichamelijk in beweging te komen. Door te bewegen brengt u lichaam en geest weer in balans. U kunt vast wel een half uurtje vinden om een rondje door de wijk te wandelen. Gaat u vlak voor het slapen gaan nog even op pad, dan slaapt u ook nog eens veel beter.

5. Stel grenzen

Werk is werk en vrije tijd is vrije tijd. Zet uw telefoon op stil op de momenten dat u vrije tijd heeft gepland. Of nog beter: leg hem weg. Doe dat ook vooral als u op vakantie gaat.



Wilt u thuis nog even wat wegwerken, ruim daar dan ook tijd voor in en laat u niet storen door mensen die bijvoorbeeld even wat leuks willen doen. Maak duidelijk wanneer u aan het werk bent en wanneer u ontspant. Als dat voor iedereen duidelijk is, geeft dat een hoop rust.

 

Aanvullende tip

Als u regelmatig meer doet dan u aankan, dan kunt u last van stress krijgen. Dat omslagpunt is voor iedereen anders. Niet iedereen die 60 uur per week werkt, krijgt last van stress. En niet iedereen die stress heeft, werkt 60 uur per week. Stress herkent u aan lichamelijke of psychische klachten. Denk aan hoofdpijn, hartkloppingen of een pijnlijke nek of rug. Psychische klachten zijn bijvoorbeeld slapeloosheid, concentratieproblemen of nervositeit. Langdurige stress kan ontaarden in een burn-out. Het kan een paar maanden duren voor u daar weer bovenop bent. Wees alert op de signalen en zorg ervoor dat u niet te lang onder druk staat.



Herkent u bovenstaande klachten? Dan heeft u misschien ook teveel van uzelf gevraagd. Meer weten? Doe de stresstest.