Druk op enter om te zoeken

Bij twijfel een second opinion  

Bij twijfel een second opinion  

Body
Body

Als uw medewerker het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts, mag hij een second opinion vragen van een andere bedrijfsarts. 



Arbowet

Sinds de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet, 2017) heeft iedere medewerker het recht op een second opinion. Dit is het recht van een medewerker om een andere bedrijfsarts te raadplegen als hij twijfelt over het advies van de bedrijfsarts.



Als werkgever moet u dit mogelijk maken en hiervoor betalen. Dat is een van de onderdelen van het basiscontract met een arbodienstverlener.



Hoe werkt zo’n aanvraag?

Een medewerker vraagt zelf een second opinion aan. Dit doet hij bij zijn eigen bedrijfsarts. De bedrijfsarts mag dit verzoek niet weigeren, tenzij hiervoor zwaarwegende argumenten zijn.  

  • De bedrijfsarts verwijst de medewerker door naar een andere bedrijfsarts. De bedrijfsarts die de second opinion geeft, mag niet werken bij de arbodienst van de eerste arts. Als de bedrijfsarts of de arbodienst is aangesloten bij OVAL, KoM& en ZFB, wordt een bedrijfsarts gekozen via LPBSO (www.bedrijfsartsensecondopinion.nl).

  • Het is niet nodig dat de medewerker zelf een andere bedrijfsarts inschakelt. Dat is een wijdverspreid misverstand.

  • De eerste bedrijfsarts zal met toestemming van de medewerker de relevante informatie delen met de tweede bedrijfsarts.

  • De eerste bedrijfsarts blijft in principe de begeleidend arts. Met het aanvragen van een second opinion wordt het advies van de eerste bedrijfsarts niet uitgesteld. Dit advies wordt in feite gewoon opgevolgd tot er een tweede advies is. 

     

Advies tweede bedrijfsarts

Het advies van de tweede bedrijfsarts is een op zichzelf staand advies en is geen reactie op het eerste advies.  

  • De tweede bedrijfsarts bespreekt zijn advies met uw medewerker en gaat na of hij het heeft begrepen. 

  • De medewerker bepaalt na het uitvoeren van de second opinion of de eerste bedrijfsarts hierover wordt geïnformeerd. De medewerker heeft een blokkeringsrecht. Zonder zijn toestemming wordt het advies niet gedeeld met de eerste bedrijfsarts. 

  • Met toestemming van de medewerker wordt het advies doorgestuurd naar de eerste bedrijfsarts.  

De eerste bedrijfsarts pakt de begeleiding weer verder op en geeft bij de medewerker gemotiveerd aan in hoeverre hij het advies overneemt. De eerste bedrijfsarts is niet verplicht het advies van de tweede bedrijfsarts over te nemen.



Een werkgever kan geen second opinion aanvragen. De medewerker vraagt de second opinion anoniem aan. De werkgever ontvangt alleen een nota hiervoor, zonder dat bekend wordt wie de aanvraag heeft gedaan.