FAQ's: conflict
FAQ's: conflict
Hieronder leest u de meest gestelde vragen rond conflicten.
Moet ik loon doorbetalen als mijn werknemer thuis zit vanwege een conflict?
De werknemer heeft bij een arbeidsconflict recht op loon wanneer het de schuld is van de werkgever dat de werknemer thuis zit en arbeidsongeschikt is door het conflict op de werkvloer. Het arbeidsconflict moet redelijkerwijs voor rekening van de werkgever komen, wat vaak inhoudt dat de werkgever ‘schuld’ heeft aan het feit dat het conflict is ontstaan.
Mag ik een ziekmelding weigeren?
Nee, dat mag niet. Alleen een bedrijfsarts kan vaststellen of een werknemer daadwerkelijk ziek is. Als dat zo is, moet de werkgever het loon doorbetalen.
Kan mediation verplicht worden?
Mediation is geen verplichting. Het overleg en de besprekingen zijn vrijwillig en kunnen daarom op elk moment door een van de partijen, maar ook door de mediator, worden beëindigd. Zowel werkgever als medewerker kunnen dus niet (wettelijk) verplicht worden om aan mediation mee te werken. Maar voor de juridische positie is het vaak onverstandig om mediation te weigeren.
Wie betaalt mediation?
Het uitgangspunt bij mediation is dat de deelnemers aan het mediationtraject in onderling overleg zelf bepalen hoe zij omgaan met de kosten van de mediation. Bij arbeidsconflicten is de financiële positie van de werkgever vaak (veel) sterker dan die van de medewerker. Om deze reden nemen werkgevers de kosten van de mediation meestal volledig voor hun rekening. Het komt ook voor dat de medewerker juist zelf voor kiest om bijvoorbeeld 10% van de kosten te betalen. Soms verlangt de werkgever dit ook. De reden hiervoor is dat de mediation dan minder vrijblijvend is en de werknemer zich meer zal inzetten.