Druk op enter om te zoeken

Wat kan ik doen om het ziekteverzuim te verkorten?

Wat kan ik doen om het ziekteverzuim te verkorten?

Body
Body

Een interventie is een intensieve begeleiding van uw medewerker door een externe partij. Een interventie kan ervoor zorgen dat de ziekteduur verkort wordt. Hiermee bevordert u de re-integratie van uw medewerker.

Er zijn verschillende soorten interventies. Bijvoorbeeld coaching bij psychische klachten, werkplekonderzoeken bij fysieke klachten en mediation bij conflicten op de werkvloer.

Eerste spoor en tweede spoor

Interventies kunnen ingezet worden in zowel het eerste als het tweede spoor. Eerste spoor interventies zijn gericht op de terugkeer naar het eigen werk. Lukt dit niet, dan kan er een arbeidsdeskundig onderzoek gedaan worden. Hierin wordt gekeken of het mogelijk is om terug te keren naar het eigen werk. Is dit niet mogelijk, dan volgt het tweede spoortraject. Dit traject richt zich op begeleiding naar ander werk binnen uw bedrijf of bij een andere werkgever.

Is een medewerker verplicht mee te werken?

Wanneer een interventie vanuit de bedrijfsarts wordt geadviseerd is uw medewerker verplicht om hieraan mee te werken. Wanneer uw medewerker hieraan niet wil meewerken kan hij een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Het UWV bepaalt dan of de interventie zinvol is of niet. Zij beslissen ook of u wel of geen loon moet doorbetalen.

Wie betaalt een interventie?

De werkgever is verantwoordelijk voor de re-integratie van de medewerker. U draagt dus de kosten voor de wettelijk verplichte en geadviseerde interventies. Hiervoor kunt u zich verzekeren. Uw medewerker kan zijn zorgverzekering checken om te kijken of specifieke interventies vanuit hier worden vergoed. Omdat de kosten voor interventies kunnen oplopen is het verstandig om goed uit te zoeken of er verzekeringen en/of subsidies beschikbaar zijn.

Artikel delen