Druk op enter om te zoeken

10 tips om te stoppen met roken

10 tips om te stoppen met roken

Body
Body

We vertellen u waarschijnlijk niks nieuws als we zeggen dat roken slecht is voor uw gezondheid. Het verhoogt het risico op allerlei soorten kanker en op ernstige aandoeningen, zoals longkwalen, hart- en vaatziekten, maagzweren en de ziekte van Crohn. Bovendien kan roken een ongunstig effect hebben op het verloop van een ziekte. Rokers met MS komen bijvoorbeeld sneller in een volgende ziektefase terecht.

Roken is nog slechter dan ongezonde voeding of te weinig bewegen. In Nederland overlijden elk jaar bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Een roker leeft gemiddeld 5 tot 10 jaar korter dan een niet-roker.

Genoeg redenen om te stoppen. Maar hoe? 10 bruikbare tips op een rijtje:

1. Doe het niet alleen
Het is makkelijker om te stoppen met roken als u daarbij wordt begeleid. U kunt daarbij kiezen voor een coach, een groepstraining of een online coach. Ook medicatie, zoals nicotinevervangers, begeleiden u bij het stoppen met roken.

2. Bereid u goed voor
De kans van slagen is groter als u weet wat u te wachten staat. Bereid u voor op moeilijke momenten, zoals feestjes en periodes van stress.

3. Vertel het iedereen
Hoe meer mensen weten dat u stopt, hoe meer steun (en controle) er is. Laat desnoods via social media weten dat uw rokersdagen zijn geteld. Dan hoeft u het niet iedere keer uit te leggen.

4. Kies uw stopdatum
De meeste mensen kiezen een stopdatum binnen 2 weken vanaf nu. Dat werkt het beste. Er is altijd wel een reden om de startdatum uit te stellen, maar trap niet in die valkuil. Van uitstel komt afstel. Prik een datum en houd u daar ook aan.

5. Beloon uzelf 
Stoppen met roken is een topprestatie. Reken uit wat u allemaal bespaart door te stoppen met roken en beloon uzelf met een mooi cadeau.

6. Stop samen
Samen stoppen is makkelijker. U kunt elkaar steunen op moeilijke momenten en goede ervaringen delen.

7. Motiveer waarom u wilt stoppen
Bedenk waarom u wilt stoppen. Verwoord het positief. Dus niet: ik wil niet meer roken, maar: ik wil me fit voelen of ik wil geld overhouden.

8. Stop helemaal
Minder roken is moeilijker vol te houden dan helemaal niet roken. Voor u het weet, worden die 3 sigaretten op een dag er toch weer 5. ‘Omdat ik nu even stress heb.’ Weinig roken is nog steeds niet goed voor uw gezondheid.

9. Vermijd moeilijke situaties
Als u net bent gestopt, kunt u moeilijke situaties beter vermijden. Als u een paar weken onderweg bent, kunt u makkelijker nee zeggen tegen een sigaret dan in de eerste week.

10. Eet regelmatig iets 
Een hongergevoel kunt u gemakkelijk verwarren met de behoefte aan roken. Zorg ervoor dat u vooral de eerste 2 weken na het stoppen met roken voldoende eet. Let erop dat u niet te veel suikers inneemt, want die geven geen verzadigd gevoel.

Deze informatie is afkomstig van Ik stop nu.

Artikel delen