Mantelzorg
Mantelzorg
Het kan gebeuren dat een medewerker voor kortere of langere tijd voor een hulpbehoevende naaste zorgt. Deze mantelzorg combineert hij dan met zijn normale baan. Dat is niet alleen tijdrovend, maar vaak ook emotioneel belastend.De extra belasting door zorgtaken, kan leiden tot problemen op het werk of zelfs tot verzuim. Dat maakt mantelzorg niet alleen een privézaak, maar ook een zaak van u als werkgever.
Zorgverlof
Werknemers hebben in dit geval recht op zorgverlof. Kortdurend zorgverlof is er om enkele dagen noodzakelijke zorg aan inwonende (pleeg- of adoptie)kinderen, de partner of ouders te geven. Sinds 1 juli 2015 mag zorgverlof ook worden ingezet voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden.
Kortdurend zorgverlof
Uw werknemer mag meerdere keren per jaar kortdurend zorgverlof opnemen, met een maximum van 2 keer het aantal uren dat hij per week werkt in een periode van 12 maanden. De periode van 12 maanden gaat in op de eerste dag waarop het verlof wordt genoten. Als hij bijvoorbeeld 36 uur per week werkt, dan kan hij in totaal 72 uur kortdurend zorgverlof opnemen.
Langdurig zorgverlof
Langdurig zorgverlof kan hij opnemen als hij voor een langere tijd voor een ernstig zieke partner, kind of ouder zorgt. Sinds 1 juli 2015 mag langdurig zorgverlof ook worden ingezet voor broers, zussen, grootouders, kleinkinderen, huisgenoten en bekenden. Per 12 maanden kan een werknemer maximaal zes keer het aantal uur opnemen dat hij per week werkt. Een werknemer die 40 uur werkt, heeft dus recht op 30 dagen (240 uur) verlof. En deze mag hij over 18 weken verdelen.
Salaris
Bij langdurig zorgverlof hoeft u het salaris niet door te betalen. Uw werknemer bouwt wel vakantie-uren op over deze verlofuren.
U kan alleen het verlof weigeren als uw bedrijf hierdoor in ernstige problemen komt. U heeft daar wel goede argumenten voor nodig. Als het verlof eenmaal is ingegaan kan u het niet meer terugdraaien.
Dit kunt u verder doen om uw werknemer te ondersteunen bij het verlenen van mantelzorg:
Ga in gesprek
Bespreek wat er aan de hand is en wat dat voor uw werknemer betekent. Toon begrip. Mogelijk moet u ook een tandje bijzetten, maar niemand verleent voor zijn lol mantelzorg.
Inventariseer
Bespreek wat de mantelzorg voor de werkzaamheden betekenen. Mogelijk is uw medewerker vaker afwezig of kan hij op bepaalde tijden niet meer werken. Bespreek ook de mogelijkheden en de wens van kort of lang verlof. Zo voorkomt u dat u voor verrassingen komt te staan. Adviseer uw werknemer in gesprek te gaan met de bedrijfsarts om te praten over de extra belasting die de mantelzorg met zich meebrengt.
Maak een planning
Beoordeel wat deze mantelzorg voor uw organisatie betekent. Moet u taken verdelen, heeft u extra hulp nodig? Bespreek met andere werknemers wat zij kunnen bijdragen.