Wanneer volgt een loonsanctie?
Wanneer volgt een loonsanctie?
Als u, als werkgever, niet voldoende heeft gedaan aan de re-integratie van uw medewerker, dan kan het UWV u een loonsanctie opleggen. U bent dan verplicht het loon van uw arbeidsongeschikte medewerker langer dan 104 weken door te betalen.
Het doel van deze sanctie is wat eerder nagelaten is, te herstellen. Het UWV geeft aan wat er niet goed is gegaan en op welke manier u dit moet herstellen. Bijvoorbeeld door het inschakelen van deskundigen. De duur van de loonsanctie is afhankelijk van de periode die u nodig heeft om alsnog de benodigde re-integratie-inspanningen te leveren.
Meteen starten met de juiste re-integratie-inspanningen zorgt voor een kortere loonsanctie. De maximale duur van een loonsanctie is 52 weken. Pas nadat de nodige inspanningen zijn geleverd, kan uw medewerker in aanmerking komen voor een WIA-uitkering.
Voorbeelden van onvoldoende re-integratie-inspanningen
- U heeft geen maatregelen getroffen om uw medewerker zijn eigen werk te laten hervatten.
- U heeft te weinig gedaan om uw medewerker ander passend werk te laten doen. Binnen in uw bedrijf of bij een andere werkgever.
- U heeft ten onrechte aangenomen dat uw medewerker op medische gronden niet herplaatsbaar was en om die reden geen poging tot re-integratie gedaan.
- U heeft na de aanmaning van het UWV geen re-integratieverslag ingeleverd.
- U heeft een onvolledig verslag, na vermaning, niet aangevuld.
- U heeft een re-integratieverslag ingeleverd waaruit duidelijk blijkt dat er nauwelijks werk is gemaakt van de re-integratieverplichtingen.