Druk op enter om te zoeken

Werk-privé balans  

Werk-privé balans  

Body
Body

Als het werk teveel van iemand vraagt, dan is het lastig er helemaal te zijn voor het thuisfront. Andersom, als er thuis dingen spelen, dan lukt het niet altijd het hoofd erbij te houden op het werk. Werk en privé moeten met elkaar in balans zijn. Op uw werk moet u zich op uw werk kunnen richten en thuis bent u bezig met uw gezin, vrienden of vrijetijdsbestedingen. Dat geldt voor u, maar ook voor uw werknemers.



Als de werk-privé balans verstoord is, dan bent u minder efficiënt en productief, u vergeet afspraken en hebt irritaties thuis. U heeft het gevoel constant onder druk te staan. Als u thuiswerkt, vervaagt de grens tussen werk en privé verder. Zaken lopen nog meer door elkaar, waardoor u het gevoel kunt krijgen dat u op elk vlak tekort schiet. Wat kunt u doen om uw eigen werk en privé in balans te brengen?

Stel prioriteiten

Maak een to-dolijst, zowel voor werk als voor privé. Spreek met uzelf af op welke tijden u aan welk lijstje wilt werken. Maak het uzelf niet te moeilijk. Een dag volproppen met 20 opdrachten is niet realistisch. En breng prioriteiten aan volgens het Eisenhower model. Daarbij deelt u uw planning in op basis van de volgende criteria:

  1. Urgent én belangrijk: Dit zijn taken die u moet uitvoeren omdat er anders grote problemen ontstaan. Deze categorie mag niet meer dan 5% van uw takenlijst uitmaken.
  2. Belangrijk, maar niet urgent: Hier plaatst u de taken die u op een later moment kunt uitvoeren. Deze taken maken 95% van uw dag uit.
  3. Dringend, maar niet belangrijk: Hier plaatst u taken die u kunt delegeren.
  4. Niet dringend en niet belangrijk: Hier plaatst u taken die u kunt schrappen.
Doe aan energiemanagement

Doe meer dingen die energie opleveren dan dingen die energie kosten. Begin de dag met vervelende klussen die echt móeten. Dan bent u er vanaf, anders zit u er de hele dag tegenaan te hikken. Ga daarna verder met de klussen die energie geven, zo ervaart u minder werkdruk. Bekijk regelmatig of u klussen kunt delegeren.

Zeg nee

Neem niet alles aan. Als u weet dat u geen tijd heeft voor een extra opdracht, geef dat dan meteen aan. Anders krijgt u er alleen maar stress van.

Plan privé-afspraken

Als het werk veel tijd vraagt, dan bent u geneigd privé-afspraken te laten schieten. En dat terwijl dat nu juist de dingen zijn die u energie geven. Leg leuke dingen vast in uw agenda en zeg deze alleen maar af als het écht niet anders kan.

 

Body

Medewerkers bij wie de werk-privé balans verstoord is, herkent u aan stressgevoeligheid, twijfelachtigheid, impulsiviteit, gebrek aan zelfvertrouwen en slecht grenzen kunnen aangeven. Als zij thuiswerken kan het lastiger zijn ze daarbij te helpen. Dit kunt u doen:

  • Houd proactief contact met uw medewerkers, bij voorkeur via de telefoon of beeldbellen.
  • Zorg ervoor dat ze zich betrokken blijven voelen bij uw organisatie door hun bijdrage te benoemen en te praten over organisatiedoelen.
  • Zorg voor een goede werkplek thuis.
  • Ga na of de werkzaamheden duidelijk en haalbaar zijn. Vergeet niet door te vragen.
  • Geef ruimte binnen kaders: geef grenzen aan, moedig autonomie aan en stel hulpbronnen beschikbaar, zoals ICT, opleiding en training.
  • Faciliteer digitale ontmoetingen tussen werknemers.